wtorek, 27 października 2015

Kłopotliwa susza



W jednym roku ulewne deszcze i powodzie, w kolejnym wichury i grad, w tym roku dla odmiany susza. Pogoda nas nie rozpieszczała, ale jak donosili synoptycy to nic nowego. Takie klęski – a nawet i większe, równie często występowały w przeszłości. Dzisiaj (tak przynajmniej nam się wydaje) lepiej potrafimy zapobiegać kataklizmom oraz skuteczniej pomagać poszkodowanym.  

Województwo Podkarpackie znalazło się w grupie regionów, które w umiarkowany sposób ucierpiały z powodu tegorocznej suszy. W naszej gminie, gdzie coraz mniej rolników uprawia rolę, 9 właścicieli (z Wysokiej Gł., Rudnej Małej, Przewrotnego i Budy Gł.) zgłosiło szkody w uprawach rolnych z powodu suszy. Nikt z nich nie chciał skorzystać z pomocy wojewody polegającej na udzieleniu niskooprocentowanych pożyczek na przeciwdziałanie skutkom suszy. 

Większym zainteresowaniem cieszyła się pomoc oferowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Tutaj rolnicy mogli liczyć na rekompensaty za utracone plony. Na terenie gminy Głogów Młp. na 178 hektarach plony uległy zniszczeniu w 30 proc. zaś na 95 hektarach powyżej 30 procent. Straty w uprawach rolnych oszacowane zostały na około 300 tys. zł. 

Mimo tego, że suszy już nie ma, a pola dawno zostały zaorane, nasi rolnicy nadal czekają na pomoc finansową. Kiedy ona nadejdzie? Trudno powiedzieć. Być może już niebawem bo wybory zakończone, a pracownicy niektórych instytucji w końcu wezmą się za merytoryczna pracę.   

wtorek, 20 października 2015

Przepis na jedzenie



Od 1 września 2015 r. weszły w życie przepisy znowelizowanej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zgodnie z ustawą osoby prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. W sklepikach nie może być m.in. chipsów, napojów kolorowych oraz jedzenia typu fast food.

Nowe przepisy ograniczyły możliwość sprzedaży żywności, do której dodawane są cukry i substancje słodzące, a także żywności o dużej zawartości tłuszczu lub soli. Promowane jest natomiast jedzenie warzyw, owoców i żywności bogatej w wapń oraz picie wody.

Rozporządzenie określa także wymagania dotyczące posiłków przygotowywanych w stołówkach szkolnych, m.in. ograniczając liczbę potraw smażonych. Przynajmniej raz w tygodniu musi być ryba, a do każdego obiadu ma być dodawana porcja warzyw i owoców.

W szkołach na terenie naszej gminy działają tylko 2 sklepiki w Zespole Szkół w Głogowie Młp. i w Przewrotnem. W Wysokiej Głogowskiej ustawione są dwa automaty z żywnością. Dyrektorzy szkół wspólnie z rodzicami ustalili asortyment produktów dostępnym w sklepikach i automatach. A w głogowskiej szkole samorząd uczniowski wnioskował o zwiększenie asortymentu w sklepiku.

Nieco gorzej wygląda sytuacja jeśli chodzi o żywienie dzieci w stołówkach szkolnych. Z uwagi na zaostrzone przepisy, często dzieci same przynoszą do szkoły cukier, sól i doprawiają potrawy. Zdarza się, że dzieci do szkoły przynoszą chipsy i inne produkty niedozwolone zakupione poza szkołą i sprzedają je swoim rówieśnikom.

Przepisy miały pomóc w promocji zdrowego żywienia i dbaniu o zdrowie dzieci. Czy należało to jednak robić poprzez zmianę rozporządzenia i nakładanie kar pieniężnych (od 1 tys. do 5 tys. zł.) za ich nieprzestrzeganie. Uważam, że o takich sprawach zawsze powinni decydować rodzice dzieci w porozumieniu z dyrekcją szkoły. Oni sami najlepiej wiedzą jak dbać o zdrowie swoich dzieci.

niedziela, 4 października 2015

Rozbudowa bazy sportowej



Jeszcze tylko miesiąc pozostał do zakończenia budowy szkolnej hali gimnastycznej przy liceum ogólnokształcącym w Głogowie Młp. (1149 m2). Obecnie trwają prace związane z rozbudową kotłowni oraz zagospodarowaniem terenu wokół budynku. Od listopada lekcje wychowania fizycznego, zarówno dla uczniów liceum jak i gimnazjum dwujęzycznego, będą odbywały się na nowym obiekcie.

Nowa sala ma wiele zalet m.in. wykonana jest wg nowoczesnego wzoru w oparciu o doświadczenia związane z budową tego rodzaju obiektów. Wykonawca zastosował nowe pomysły i rozwiązania techniczne, które sprawdziły się na wcześniej wznoszonych obiektach, wyeliminował zaś te, które do dzisiaj sprawiają problemy.

W obiekcie znalazły się m.in.: ścianka wspinaczkowa, sala do aerobiku, nowoczesne trybuny dla 100 osób, magazyn na sprzęt sportowy i pomieszczenia socjalne oraz solary do podgrzewania wody. Umiejscowienie sali przy zabytkowym budynku liceum sprawiło, iż prace musiały być prowadzone według ścisłych zaleceń konserwatora. Stąd wiele odgórnie narzuconych ograniczeń, m.in. wysokość budynku sali musiała mieć określoną wysokość (9 m) i ani metra więcej, tak aby nie przesłaniała widoku na zabytkową starówkę.

Łączny koszt budowy sali wyniósł 2 614 640 zł. Na jej budowę gmina otrzymała dotację (za pośrednictwem Marszałka Województwa Podkarpackiego) z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej w wysokości 550 000 zł. pozostałą kwotę ponad 2 mln. zł. gmina pokryła ze środków własnych.

Rozbudowa bazy sportowej będzie nadal realizowana. Po zakończeniu budowy sali w Głogowie Młp. przystąpiliśmy do realizacji kolejnego ambitnego projektu – budowy sali gimnastycznej przy Zespole Szkół w Pogwizdowie Nowym. 29 września br. ogłoszony został przetarg na to zadanie. Po wyłonieniu wykonawcy rozpoczniemy budowę, która potraw dwa lata. Jej przybliżony koszt to 2,5 mln. zł.  Na ten cel również otrzymaliśmy dotację w wysokości 600 tys. zł.